Anda inginkan iklan? Sila klik disini :0)

Thursday, July 14, 2011

Page Rank vs Alexa Rank

Alexa rank adalah sistem di mana site's rank akan ditentukan mengikut traffic yang diterima oleh website atau blog. Jumlah link inbound yang tinggi akan meningkatkan page rank walaupun page rank tidak semata-mata berdasarkan kepada link. Ia dipengaruhi oleh faktor-faktor lain juga seperti kata kunci. Bilangan yang tepat dan faktor-faktor yang menyumbang kepada page rank masih samar-samar.Tetapi ia adalah sebahagian besarnya berdasarkan link, kata kunci dan tag.

Alexa Rank  bertindak sebagai alat untuk memberi maklumat kepada user tentang kedudukan page mereka secara teknikal. Alexa rank memberi rank tidak berdasarkan kepada kelayakan site itu semata-mata. Tetapi, ia mengukur rank berdasarkan trafik daripada pengguna yang telah memasang toolbar Alexa. Seorang pengguna web biasa mungkin tidak memasang toolbar Alexa, atau mungkin tidak tahu apa yang itu Alexa. So, korang letaklah widget Alexa kat Blog korang okeh..:D.

Untuk Page Rank(PR) pulak..ianya adelah algoritma ranking menyeluruh yang mengambil kira, bukan sahaja jumlah traffic , tetapi juga kebolehan menggunakan laman. Dalam erti kata lain, PR menggalas tanggungjawab meningkatkan trafik laman web yang layak di atas bahu mereka   dengan menyenaraikan dalam search engine. hihi..:D

Alexa rank, tidak sempurna walaupun ia mungkin, digunakan oleh webmaster dan rangkaian iklan komersial untuk menentukan rank . Alexa rank mungkin faktor yang boleh kite consider  penting daripada Page Rank. Tetapi untuk yg lain2, PR masih yang terbaik di luar sana.




p/s: aku pun PR n Alexa x gempak pun..:D baru berjinak jinak hihi..sharing is caring..lalala..:D

6 comments:

UpProfits said...

Info yg baik utk dikongsikan..biar PR dan alexa xgempak asalkan kita seronok berblogging..jk blog kita bagus dan berkualiti, rank tu akan dtg dgn sendirinyer..Happy Blogging!

Noorhidayah binti Salehhudin said...

:D..betul tuh upprofits..

ken said...

thanks for the explanation :)

Cik Bunny said...

Cik Bunny promote blog anda =D
http://inspirebunny.blogspot.com/2011/07/lagi-aku-suka-blog-budak-kecik-ni.html

Noorhidayah binti Salehhudin said...

welcome..Ken..andddd thankss Cik bunny!!

alif haris said...

hehe sy pn baru je dlm blogging ni ^^

alexa rank pn baru bape .. huhu

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...