Anda inginkan iklan? Sila klik disini :0)

Sunday, July 17, 2011

Terkenang zaman kanak-kanak

Memalam yang dingin mcm nih..tiba-tiba teringat masa dlu2..hihi zaman kanak-kanak.. memang best !!! pk main jeekk!! Aku ni keluarge yang berpindah randah sebab ayah selalu kena transfer ke sana snie..jadi kena la ikut..Sekolah rendah jek..4 kali aku pindah!! setiap kali pindah rumah..skolah pun mestila kena pindah jugak ..huhu..aku ingat lagi sekolah aku darjah satu Sekolah rendah kebangsaan Wangsa Maju seksyen 1,KL..Darjah 2 dan 3 aku skolah kat Sekolah Kebangsaan Taman Segar, Cheras..Sekolah ketiga aku..Sekolah rendah kebangsaan Seksyen 20 shah Alam mase tu aku darjah 3,4..dan yang ke-4 adelah sekolah kebangsaan kelana jaya 1, Petaling Jaya..5 dan 6...huhu xke banyak skolah rendah?? hihi Pindah bukan sebab masalah disiplin oke!! terpakse..setiap kali pindah sekolah mesti sedih gilerrr..baru nak berkwn..dah kena pindah..huhu ntah2 korang ade yg pernah satu kelas dengan aku dulu hihi..

Dulu mase duduk kat cheras time darjah 2 mcm tu..tau x kat mane tmpt aku selalu main?? budak lain main kat taman permainan..aku join abg2 aku..main kat dalam longkang besar.. longkang tu memang besar..air dari lombong memang akan lalu situ..jadi situlah tempat kitorang selalu lepak..hihi tangkap ikan!! memang banyak ikan dalam longkang tu..sebab ikan dari lombong..hanyut masuk dalam longkang..kalau time hujan lagi best..ari laju..kitorang siap mandi lagi..hihi balik rumah..Confirmlaa..kena marah..dah la main dalam longkang..lencun plak tu..huhu..tapi kitorang x balik tangan kosong tau!! kadang2 dapat ikan besar..hihi siap goreng lagi!!tngkap guna tangan x pun gune tangguk..memang seronok..cume berbahaya sebenarnye..jangan cube dirumah yer..!!! kalau ade ular air lalu..semua tergopoh gapah nak ke tepi....takut di patut plak nanti kan..memang merepek2 tempat aku main dulu ish ish ish..longkang kecik..longkang besar semua jadi port..main masak2 la..itu la inila..tau kotor..tapi!! ntah la..aku bleh plak sker...haha
Dulu aku ingat lagi ..setiap permainan tu mesti bermusim..kalau musim main layang2..semua sibuk main layang2 beli...xpun buat sendiri...kalau musim yoyo pun same..masing2 mesti ade yoyo masing2..kan ..hihi ade yang beli mahal ..adew yang beli murah punye..janji ade..pastu main same2..xpun musim main basikal..roller blade..dan sebagainya..dan ade lagi satu mainan tu ala..lupe la plak..ape ntah name nye..yang kite kena jage die..tu ..bagi makan la ape la..hihi lupe la name..yang tu pun bermusim gak..

Tapi aku lebih suke main galah panjang n besball n teng2 gajah..!! Kire aku ni aktive gile la bersukan..cewahh sukan la sngt..hihi semua kanak2 memang mcm tu..selagi x gelap..selagi tu x balik umah..selagi mak x jerit..selagi tu la..duk main kat luar kan hihi.. Mase main besball aku ingat lagi..time tu nak tangkap bola..confidence sngt!! sampai x toleh 2 belakang..main undur je..tuk tuk..!! gedebush!!! masuk terus dalam longkang..Adoiii hihi memang la pening sekejap..peristiwa jatuh...xyah ckp la..memang selalu sngt..nk kate x nampak jalan..mate terbuka luas..mungkin jalan tu yang x rate kot..hihi..sampai la ni pun peristiwa jatuh tetap ade..aduh..!! huhu jatuh x cedera parah xpe..huhu,..kalau jatuh patah ke ape ke..harap dijauhkan la..

Main galah panjang pun beshh!!! lagi2 kalau balik kampung ..berkumpul ramai2.. sepupu belah ayah ramai..jadi memang cukup sngt la..korum kalau nak main..satu kumpulan dalam 6 org mcm tuh..korang tau x mainan galah panjang tu mcm mane?? xde pun gunakan galah..name je galah panjang..Tengok gambar pakcik google bawah ni!

Barisan hadapan kena cube memboloskan diri sampai ke belakang garisan tanpa disentuh /ditangkap oleh pihak lawan..kemudian patah semula ke hadapan..kalau berjaya...semua..hihi kire menang la kan..lebih kurg mcm tu la..ingat2 lupe plak..dah lame x main..kalau nak main skang mungkin x larat dah kot..hihi...Sebenarnye banyak sngt kenangan zaman kanak2..hihi nanti senang2 akan ku ceritakan lagi..Apepun zaman ape sekali pun masing2 mempunyai memori tersendiri kan..:D

5 comments:

aimie amalina said...

heheheh..sangaaaaat suke galah panjang! selalu jadi anak bulan..hahhaahaha

Noorhidayah binti Salehhudin said...

awak pun selalu main ek..hihi best kan...:D budak zaman skang x kenal da kot mainan ni..semua main mainan kat komputer jek..:D

hamzah ian said...

jadi kecik balik.. hehe

Bulat said...

rindu zmn kecik kecik, kalo boleh, tamau besar pulak..hehee!!

Noorhidayah binti Salehhudin said...

hihi mcm mane nak jadi kecik balik..:D hamzah...bulat..rindu kan..:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...