Anda inginkan iklan? Sila klik disini :0)

Sunday, July 24, 2011

Seminggu sebelum Ramadhan

Assalammualaikum semua, Harap sihat wal'afiat hari ni...:D selamat berhujung minggu, hihi lambat betul CP ucap..esok semua dah nak kerja n belajar dah pun hihi..Pejam celik..dah tinggal seminggu je lagi kan nak menyambut bulan Ramadhan Al-Mubarak..Korang semua dah sedia nak hadapi Ramadhan kali ni? insyaAllah dah sedia diharapkan!!

Oh ye!! Semua dah ganti puase ? (bagi kaum hawe) kaum Adam semua puase penuh kan?? tiade alasan untuk ponteng kecuali benar2 terpakse akibat sakit dan sebagainya.. Kalau ade yang belum , cepat2 habis kan,,dah tinggal seminggu je lagi ni! tapi CP yakin semua dah habis ganti puase kan2..Diharapkan macam tu la..

Seperti biase jugak..dah nak masuk bulan ramadhan ni..banyak betul promotion hotel2 dan sebagainya untuk hidangan buka puase..bagi yang nak berniaga bazaar pun pasti tengah nak prepare kan maklumla next week dah start mencari rezeki..x ketinggalan promosi Raye..huihh dah start jugak!! huhu pose x start lagi..promosi raye dah start hihi..nasib baik lagu raye x berkumandang lagi..!! 

Haritu CP ade dengar radio..seorang pemanggil ni bertanya pada ustaz..die seorang perniaga dan masa bulan puase la die nak cari rezeki tapi dalam masa yang sama die x nk ketinggalan melakukan terawih, die ade 3 org pekerja..dan mcm mane nak semua nak pergi terawih..xde sesiape yang menjage kedai nanti...

Lalu ustaz tu pun menjawab " berniagalah kamu,carilah rezeki, terawih itu bukan sahaja boleh dilakukan di surau atau masjib secara berjemaah bahkan boleh dilakukan sendiri dirumah" ...:D jadi kalau x dapat ke surau untuk melakukan terawih buat dirumah pun boleh ok..:D..

Wawallahualam..

18 comments:

Fara Ada said...

selamat berpuasa CP!
bulan rejab sudah berlalu..
syaaban sudah ke penghujungnya...
Ramadhan bakal menjelma!
:)

shameel said...

Salam. Terima kasih ats perkongsian. Ttg terawih tu ramai yg salah faham. Ia boleh dilakukan di rumah atau dikedai atau di mana2 dan tak semestinya di surau atau masjid. Ia juga boleh dilakukan bila2 masa sahaja sesudah isyak dan sebelum subuh.

kesimpulannya, solat terawih boleh dilakukan di mana sahaja aslkan bersih dan suci dari najis. Tempoh masanya juga panjang iaitu selps isyak dan sblm subuh

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Fara Ada: Selamat Berpuase juga..:D
Shameel: Betul tuh..selepas isyak higgalah sebelum subuh..disudahi dngn solat witir..:D

op anaz said...

X sabar nak sambur bulan puasa...seronok sebenarnya..:-)

op anaz said...

X sabar nak sambur bulan puasa...seronok sebenarnya..:-)

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Op anaz: Seronok bagi mereka yang benar2 menghayati..rugi bagi mereka yang tidak menghargai..:D

Siti Safiyyah said...

perasan tak, kita selalu ingat solat tarawih tu mesti kat masjid/surau. padahal kita boleh buat sendiri kat umah. kan?

good entri :D

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Hihi..mungkin ada yang bertanggapan sebegitu...boleh buat dirumah sendiri..:D

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Hihi..mungkin ada yang bertanggapan sebegitu...boleh buat dirumah sendiri..:D

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Hihi..mungkin ada yang bertanggapan sebegitu...boleh buat dirumah sendiri..:D

amir aizat said...

agama islam ni sebenarnya mudah kan

Noorhidayah binti Salehhudin said...

iye..;D

D.A.Y.A.H said...

semoge ramadhan kali nie membawa seribu pengertian buat kite.. :)

AnNa FaRHaNa said...

selamat berpuasa..betul kate ustaz..saya kdg2 bt di rumah..=)

yayath said...

salam ramadhan:)

haliqA hanimkuM said...

salam ramadhan. moga tahun ini lebih baik buat kita dlm mgerjakan ibdah ini =)

zarulfarhana said...

xsbr n puasa...tp kali rasanya suasana posa xsperti zaman dulu2...

Noorhidayah binti Salehhudin said...

Selamat menyambut Ramadhan Al-mubarak semua..:D

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...